Näspiercing

Piercing/Håltagning

eregular-navel-piercng 51710912_518435235346379_8780600294334285129_n

Inledning En piercing i näsan kallas kort och gott för näspiercing. Det finns flera typer av näspiercingar och den främsta varianten placeras i näsvingen, på andra plats kommer septum. Innan du genomför piercingen så finns det några ting som du bör känna till om näspiercingar. Det finns en hel del myter och osaningar om att pierca näsan.

Undvik Första tiden bör du undvika att pilla med dina fingrar direkt på smycket eller vid piercingen. De två första veckorna bör du även undvika att bada bastu, sola solarium samt badhus/simbassänger.

Läkningstid Läkningstiden för en piercing i näsvingen är cirka sex till åtta veckor, det vill säga ganska lite mindre än andra tex. navel- och tungpiercingar. Tänk även på att du måste ha ett särskilt “läkningssmycke” första sex veckorna.

Rengörning Rengör ditt smycke lite då och då, gärna med Klorhexidin (finns även att köpa på salongen) som finns på apoteket. Använd ljummet vatten och tvål för att rengöra näsan.

Risker Det finns i princip inga allvarliga risker med näspiercing, men det finns ändå flera saker som du bör tänka på för inte få problem. Det är exempelvis till 95 procent upp till dig om såret ska läka. 

Eftervård

Eftervård 

För att få ut mesta möjliga av dina nya hål i öronen är det viktigt att du tar väl hand om dem. Statistiken visar att en stor majoritet av de komplikationer och infektioner som tillkommer till följd av öronhåltagning beror på bristande eftervård. Dessa skötselråd hjälper dig att underlätta läkningsprocessen och minimera riskerna för komplikationer.

 • Tvätta händerna noggrant innan du rör vid dina öron eller örhängen.
 • 24 timmar efter håltagningen bör du tvätta örats fram och baksida med Studex After Piercing Lotion eller Studex Piercing Care Gel och fortsätta med detta minst två gånger per dag, utan att ta bort dina håltagningssmycken. Rör smyckets stift fram och tillbaka i hålet medan du använder eftervårdsprodukten.
 • Försök att hålla örat torrt mellan tvättarna.

Vad ska du undvika?

 • Ta inte av dig örhängena och rör inte vid dina örhängen eller öron i onödan.
 • Tryck inte fram örhängets bakstycke så att det sluter tätt emot örat. Det är viktigt att låset sitter fast i det lilla hack som finns i stiftets bakre kant, så att luften kan cirkulera runt det nytagna hålet. Detta hjälper läkningsprocessen. Om örhänget sluter tätt runt örat ökar risken för infektion.

Vad kan du göra för att påskynda läkningsprocessen?

 • Låt håltagningssmyckena sitta kvar i hålen hela tiden under de första 6 veckorna (12 veckor för hål i brosket).
 • Efter 6 veckor (för örsnibbarna) eller 12 veckor (för brosket), kan du ta av håltagningssmyckena och använda andra örhängen med stift. Se dock till att aldrig vara utan örhängen under läkningstiden.
 • Använd endast stiftörhängen under 5 månader (detta gäller för örsnibbarna, 12 månader gäller för hål i brosket) efter håltagningen. Dessa stiftörhängen bör vara tillverkade av kirurgiskt stål eller något annat allergivänligt material. Alla örhängen i kollektionerna Studex Sensitive och Studex Select är anpassade för att kunna användas under denna tid. För hål i örats brosk rekommenderar vi barbells.
 • Undvik att hårspray, schampo, tvål eller andra starka produkter kommer i kontakt med de nytagna hålen. Efter schamponering bör du skölja öronen med rent vatten och sedan tvätta hålen med Studex eftervårdsprodukter, i enlighet med ovanstående instruktioner.
 • Lättare svullnad eller rodnad kan ske omedelbart efter öronhåltagningen – det är normalt och bör försvinna inom 48 timmar om du följer dessa skötselråd. Om du upplever onormal smärta, svullnad eller rodnad bör du omedelbart söka läkarvård.

Särskilda anvisningar för hål i örats brosk

På grund av att örats brosk är en känslig del av örat är det viktigt att vara extra noga med att ta hand om den här typen av hål under läkningsprocessen. Hål i broskdelen av örat tar längre tid att läka än hål i örsnibbarna. Det kan ta upp till tre månader innan läkningsprocessen är klar.

 • Precis som med hål i örsnibbarna så kan hål i örats broskdel få örat att svullna och/eller rodna lätt direkt efter håltagning – detta är normalt och bör försvinna inom 48 timmar om du följer våra skötselråd. Om du upplever onormal smärta, svullnad eller rodnad bör du omedelbart söka läkarvård.
 • Viktigt: Var mycket uppmärksam på komplikationer relaterade till hål i örats brosk! Om du inte vårdar dina nytagna hål, eller dröjer med att uppsöka läkare om komplikationer skulle tillstöta, kan detta leda till permanent ärrbildning i brosket. Tveka inte om du får problem med denna typ av hål – du kommer att vara glad och lättad att du uppsökt läkare i tid.

Källa: https://oronhaltagning.se/skotselrad/

 

Besökare idag: 125 | Denna månad: 6253 | Totalt: 985543

 

Dagens datum

söndag
27
september
16:e söndagen efter trefaldighet
Dagmar, Rigmor

2020
Vecka 39

Frågor & Svar

Kan jag använda mina gamla håltagningssmycken när jag tar hål i öronen med Studex instrument?

Nej, håltagningsspecialister som använder våra framstående Studex-instrument kan inte använda sig av andra örhängen. Med Studex precisionsinstrument används sterila håltagningssmycken vid håltagningen. Vi levererar dessa håltagningssmycken i sterila förpackningar till våra samarbetspartners. Smyckena och deras bakstycken sätts in i själva instrumentet, och när Studex-instrument används sätts håltagningssmyckena och deras bakstycken på plats samtidigt för att säkert hålla dina örhängen på plats. De nya smyckena berörs ej i onödan. Våra instrument fungerar endast med våra anpassade Studex håltagningssmycken. För mer information om våra håltagningssystem; se Säker Håltagning. 

Jämfört med några av de äldre håltagningssmyckena finns det flera fördelar med Studex-smyckena:

 • De levereras i sterila förpackningar och hjälper dig därigenom att undvika infektioner i dina nya hål.
 • Du kan välja bland olika Material.
 • Hos Studex är ”håltagningssmycken” inte samma sak som ”tråkiga smycken” – våra smycken är snygga. Med våra fantasiska Design blir det fint redan från början.

  Hur länge måste jag använda håltagningssmyckena?

  Om du tagit hål i örsnibbarna ska du låta håltagningssmyckena sitta kvar i åtminstone 6 veckor. Har du tagit hål i broskdelen av örat ska de medicinska smyckena sitta i åtminstone 12 veckor. Efter 6 veckor (för örsnibbarna) och 12 veckor (för brosk) kan du ta bort håltagningssmyckena och använda andra allergifria örhängen med stift.
  Använd endast örhängen med stift under de första 5 månaderna (för örsnibbarna) eller 12 månaderna (för brosket). Dessa örhängen bör vara av kirurgiskt stål eller andra allergi-anpassade material. Alla stift och ringar i kollektionerna Studex Sensitive och Studex Select passar utmärkt för detta. Våra pålitliga samarbetspartners hjälper dig också gärna att hitta andra högkvalitativa smycken, till exempel guldörhängen, som är bra för dina öron. För broskdelen av örat rekommenderar vi våra barbells. 

  Om du tar väl hand om dina nya hål i öronen så får du ut det mesta nöjet av dem. Här kan du läsa våra Skötselråd.


  Gör det ont att ta hål i öronen?

  Detta är en av de vanligaste frågorna vi får. Med våra framstående instrument sker håltagningen på endast ett par sekunder. De flesta säger att de bara känner ett litet stick, som ett myggbett. Med Studex System75 känner du knappt att du nyss fått ett par örhängen i örat, och detta system är även mycket väl anpassat till öronhåltagning på barn. Om du tittar på videon nedan kan du se att vår modell inte ens rycker till under håltagningsprocessen. Detta eftersom vårt system använder patenterad teknologi och våra partners är väl tränade för proceduren. Vi är stolta över att kunna erbjuda våra kunder bästa möjliga håltagningsupplevelse.

  Hur sköter jag mina nya hål i öronen?

  Det är oerhört viktigt att ta väl hand om dina nya hål i öronen. Vänligen läs och följ våra Skötselråd för nytagna hål. Som förälder är det ditt ansvar att följa dessa eller hjälpa till att påminna äldre barn om hur de ska göra.
   
   

  Du kan undvika infektion i dina öron efter håltagning om du använder sterila håltagningssmycken och rengör dina hål i öronen regelbundet. Se också till att du inte trycker bakstycket (låset) på örhänget för nära örat. De ska sitta långt ut på stiftet (Studex-smycken har ett litet hack / skåra där) för att tillåta luftcirkulation vid hålet och därmed främja läkningsprocessen. Dessutom bör du välja håltagningssmycken av material som är hudvänliga och godkända enligt EUs och FDAs (U.S. Food & Drug Administration) standard. Studex håltagningssmycken packeteras i sterila förpackningar. Dessa smycken och alla örhängen från våra kollektioner Studex Sensitive och Studex Select är hudvänliga och allergi-anpassade och därför ett utmärkt val.

  Om du trots detta skulle få en infektion kan du använda vår Studex After Piercing Lotion, en mjukgörande och vårdande produkt som du finner hos våra pålitliga Studex-partners. Vi rekommenderar att du köper en 100 ml-flaska direkt när du tagit hål i öronen, eftersom du kommer att behöva använda den åtminstone 2 gånger om dagen i 6 veckor (för örsnibbarna), eller 12 veckor (för brosket).

  Om du har nya hål i öronen, se till att följa våra Skötselråd och att rengöra dina nya hål regelbundet.

  Om du har helt läkta hål i öronen, det vill säga om du har burit örhängen under 5 sammanhängande månader (för hål i örsnibbarna) eller 12 månader (för hål i örats brosk) så kan du ta bort örhängena hur länge du vill, eftersom helt läkta hål i öronen inte kan växa ihop igen. Innan du använder dina örhängen igen kan du rengöra dem med Studex After Piercing Lotion.

  Om dina hål i öronen är helt läkta men du ändå får problem när du använder nya örhängen från andra tillverkare så kan det bero på en allergisk reaktion mot det nya materialet. Om så är fallet rekommenderar vi att du tar av dig de nya örhängena och använder After Piercing Lotion tills infektionen har försvunnit. Efter det kan du använda örhängen som du vet fungerar för dina öron. Vid ett senare tillfälle kan du om du vill testa om du verkligen är allergisk mot de nya örhängena. Om det visar sig att så är fallet, använd inte örhängena igen och se till att endast använda örhängen av material som är bra för dina öron.

  Även om du haft hål i öronen under en längre tid och använder örhängen som du aldrig tidigare haft problem med kan det hända att du får en infektion i örat. Detta kan ske på grund av små sår eller sprickor, som du fått till exempel genom att kläder hakat i dina örhängen när du klätt på dig. Även i detta fall bör du använda Studex After Piercing Lotion för att ta hand om infektionen. Det kan vara bra att byta till mindre örhängen under en period, och även dessa örhängen bör rengöras med lotionen.

  Mindre svullnader och/eller rodnad kan förekomma omedelbart efter håltagning, eller vid ett senare tillfälle om till exempel små sprickor i huden uppstått – detta är normalt och bör försvinna inom 48 timmar om du följer våra skötselråd.
  Om oförklarlig smärta, svullnad eller rodnad uppstår, kontakta omedelbart sjukvård för att få råd.
  Om du får problem med ditt hål i örats broskvar extra försiktig! Om du missköter denna och inte följer våra skötselråd alternativt inte söker medicinsk rådgivning om komplikationer uppstår kan resultera i permanent ärrbildning i brosket. Tveka inte i dessa fall – du kommer att vara glad och lättad att du sökt läkarhjälp i tid.


  Kan hål i öronen växa ihop?

  Nytagna och oläkta hål i öronen skulle läka igen om örhängena togs bort. Därför bör håltagningssmyckena bäras oavbrutet i 6 veckor (för örsnibbarna) och 12 veckor (för brosket).
  Det kan ta upp till 5 månader (för örsnibbarna) och 12 månader (för brosket) för hålen att läka. Under denna period bör du använda örhängen med stift, inte ringar eller hängen. De örhängen du använder bör vara tillverkade av kirurgiskt stål eller andra allergi-anpassade material. För broskdelen av örat rekommenderar vi barbells.

  När dina hål i öronen är helt läkta kan de däremot inte växa igen. Insidan av hålet kommer att vara hudtäckt, vilket förseglar ”såret” som håltagningen skapat. Ibland kan det se ut som om det läkta hålet har vuxit igen om du inte använt örhängen på ett tag, eftersom huden vid hålet ofta utsöndrar talg. Detta är en tjock vit utsöndring som är helt normal.


  Kan jag ta hål i öronen under vintern?

  Ja, självklart! Ibland får vi höra att våra kunder blivit tillsagda att man inte bör ta hål i öronen under vintern. Vi vet inte varifrån detta rykte kommer, men det är långt ifrån sant. Faktum är att man kan ta hål i öronen under alla årstider och vinterkylan kan till och med vara skön för öronen när man har nytagna hål.

  Det är såklart bra att vara lite försiktig när man bär mössor, halsdukar eller polokragar, som vi påpekar i våra Vintertips. Men detta gäller närhelst du använder örhängen (i synnerhet hängande örhängen) och har ingenting att göra med själva håltagningen. Risken för inflammation är definitivt inte högre under vintern.