Nagelsystem

All konstmaterial är någon typ av akrylat som vid härdning bildar en sorts plast vilket fungerar som en förstärkning av din nagel. Det som skiljer är att de är kombinerade lite olika och härdningsprocessen fungerar på olika sätt beroende på system.

Akryl eller gelé – vad är det för skillnad?

Vad är det då för skillnad mellan akrylnaglar och gelénaglar? Först och främst är det så att akryl är starkare än vad gelénaglar är. Detta gör att det är ett klokt val för dig som vill ha väldigt långa naglar. Gelénaglar, i sin tur, är ofta är ett bra val för dig som vill ha kortare naglar.

Båda sorter består av akrylater, det är själva sammansättningen som är olika beroende av vilket material man väljer. Med akryl är det på det viset att det är ett pulver som härdas med hjälp av syre – ju varmare det är, desto hårdare härdar akrylen.

Structure Gel -

Fibergel -

PolyGel Gelish - Klicka till video 

PolyDip Powder - Klicka till video 

Fransk Manikyr - Klicka till video 

IBX SystemKlicka till video

IBX penetreras in i nageln och förstärker den inifrån. 
Vi hjälper dig med många olika slags problem naglar, t e x skivningar, sprickor, svaga och gropiga naglar.m.m 
Görs som kur 1 gång/vecka 2-10 ggr, därefter underhålls styrkan i nageln var 4-6:e vecka. Behandlingen kan också göras i samband med gellack, IBX lägger sig som ett skydd under. 

Akryl - Klicka till video 

Acryl som binder med den naturliga nageln. Hårt "porslin" - material som tål det mesta. Kan vara känslig för väta och temperaturskillnader. Är det som kan hjälpa nagelbitaren eller de som har andra problem med sin naturliga nagel.

Generellt sett är akrylnaglar starka och hållbara, och de passar mycket bra för dig som vill ha långa naglar. Återbesök sker efter mellan 2-4 veckor, beroende på hur fort dina egna naglar växer och hur du använder dina händer och naglar.

Gel - Klicka till video 

Gel har funnits sedan mitten/slutet av 90-talet och populariteten har ökat markant de senaste åren både hos nagelterapeuter och kunder. Hos nagelterapeuter för att det anses som ett av de lättaste systemen att lära sig och hos kunderna för att de ser mycket naturliga ut. Detta system är numera minst lika vanligt som akryl.

Gel är en färdig blandning som härdar i en speciell UV-lampa. Det ultravioletta ljus som används i lampan är av typen UV-A och är inte skadligt. Händerna får inte någon solbränna. Gel finns även som ett vanligt nagellack men som härdas i UV-lampa istället för i luften. Detta gör att lacket håller i flera veckor kontra några dagar som med vanligt nagellack.

För att skapa konstnaglar i gel läggs det på nageln med en speciell teknik i flera lager och härdas i UV-lampa i cirka 2 minuter per lager. De flesta märken har s.k. tre-stegs system med bonder/bonding som steg ett, skulpteringsgel som steg två och en glans (typ av överlack i gel) som steg tre.

Efter härdning får gelen en klibbig yta som beror på att syret i luften hindrar det översta lagret av gelen att härda. Detta lager torkas bort (om inte mer material ska direkt läggas på). Det ohärdade materialet innehåller allergena ämnen och man bör därför undvika kontakt med hud. När materialet är härdat föreligger inte längre någon risk för allergier. Några märken är allergitestade och får kalla sig "Hypoallergenic", andra kan vara mer allergiframkallande.

Ibland kan det kännas som om det "bränns" i nageln under tiden handen är i lampan. Detta beror på att blodkärlen under nagelplattan är känsliga för den värme som bildas då gelen härdas. Det är viktigt att så fort den brännande känslan uppstår att ta ut handen från UV-lampan i några sekunder tills det avtar och sedan sätta in den i UV-lampan igen.  Det är av största vikt att man håller händerna i lampan under rekommenderad tid, för att undvika underhärdning. Tas handen ut en stund, bör man se till att lägga till samma tid. Underhärdat material kan orsaka släpp och risken för allergier kan öka.

Då härdningsprocessen är klar redan när materialet varit i UV-lampan är det inte lika viktigt att olja naglarna så mycket direkt efter behandlingen. Dock är det viktigt att olja naglarna för att din naturliga nagel ska fortsätta få fukt och nagelbanden hålla sig fina.

Det finns många olika nyanser och färger av gel för att kunna anpassa varje kunds naglar och göra häftiga mönster och dekorationer.

Gel är i regel inte upplösningsbara utan måste filas bort men det finns några märken och s.k. soak-off gel (nagellack i gel) som är upplösningsbara med aceton eller speciell borttagning. Gel som är upplösningsbart drar lättare till sig lösningsmedel och andra kemikalier och kan gulna efter en tid. Gel som inte är upplösningsbar passar dig som arbetar med lösningsmedel och kemikalier eftersom materialet inte påverkas så mycket av det.

Generellt sett är gelnaglar starka och hållbara, och de passar mycket bra för dig som vill ha långa naglar. Återbesök sker efter mellan 2-4 veckor, beroende på hur fort dina egna naglar växer och hur du använder dina händer och naglar.

Glasfiber/silke - Klicka till video

Glasfiber tekniken har i stort sett funnits lika länge på marknaden som akryl. I början fanns bara akryl eller glasfiber/silke att tillgå vid skulptering och förlängning av naglar. Glasfiber/silke var omtyckt av nagelterapeuter och kunder då det såg nättare ut och hade ett mer naturligt utseende än akryl. På senare tid är det vanligt att glasfiber/silke används som komplement till gel system.

För att skapa en konstnagel i glasfiber fästs bitar av glasfiber-och/eller silkesväv över nageln i flera lager tillsammans med resin (cyanoakrylatlim). Resinet härdar med hjälp av en aktivator oftast i sprayform. Med detta system kan man inte skulptera nageln utan den följer mer den naturliga nagelns form och blir mer linjärt. Väven är det som ger nageln styrka och flexibilitet och när de appliceras på rätt sätt syns väven inte. Glasfiber är något starkare än silke. Glasfiber/silke används även för att laga, ge styrka åt, samt skydda de egna naglarna.

Det finns inga färger eller nyanser att välja på i detta system men man kan med fördel använda lacker eller gel på detta material för att ge färg eller dekorera nageln med.

Dessa konstnaglar är tunna, utväxten blir inte lika markant som vid akryl eller gel och de är i regel lätta att lägga på samt kräver mindre filning. Materialet mycket lätt att ta bort och att de sällan leder till allergiska reaktioner. Då det löses i lätt i aceton är mycket känsliga för lösningsmedel och man bör använda nagellacksborttagning utan aceton vid byte av nagellack.

Återbesök sker efter mellan 2-4 veckor, beroende på hur fort dina egna naglar växer. För att säkrast ha hållbara och snygga glasfiber/silkes naglar rekommenderas oftast ett ”mindre” återbesök efter maximalt 2 veckor och ett ”vanligt” återbesök efter ytterligare 2 veckor.

Powder dip - Klicka till video

Ett exempel på ett akryl dip nagelsystem är Extreme från Backscratchers som kombinerar akrylpulver med resin som härdas med aktivator. Här används dip metod i akrylpulvret. Kan även med fördel kombineras med glasfiber eller silkesväv för en mer hållbar nagel.

Likadant som med glasfiber/silke är dessa konstnaglar tunna och läggs på istället för skulpteras som med akryl eller gel. Även detta material blir mer linjärt och det är kombinationen glasfiber och akrylpulvret som ger styrkan.

Än så länge finns det inte så mycket färger eller nyanser att välja på i detta system men man kan med fördel använda lacker eller gel på detta material för att ge färg eller dekorera nageln med.